Noloc erkend coach
nieuws
sinds 2004
Voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro.
 

NIEUWS / NIEUWSBERICHTEN 2017

Nieuwsbericht 326: Ruim 60 procent werkgevers heeft werknemers met financiële problemen

Bron: NU.nl 23 mei 2017

In Nederland heeft 62 procent van de werkgevers te maken met personeel met financiële problemen. Een werkgever is aan een werknemer met schulden die fulltime werkt en een modaal salaris verdient al snel 13.000 euro per jaar kwijt.


Foto: ANP

Dat blijkt uit het rapport Personeel met schulden van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Voor het onderzoek werden 1.040 respondenten ondervraagd.

Het rapport wordt dinsdag uitgebracht bij het symposium Wijzer in geldzaken. Koningin Máxima lanceert daarbij de website financieelgezondewerknemers.nl, die werkgevers moet helpen met het sneller signaleren van problemen en het bieden van gerichte hulp aan werknemers.

De 13.000 euro is onder meer gebaseerd op verzuim, productiviteitsverlies en het verwerken van het loonbeslag. Daarbij kan een bedrijf nog risico lopen wegens diefstal, fraude en het feit dat personeel met geldproblemen vatbaarder is voor omkoping en chantage.

Uit het rapport komt verder naar voren dat een derde van de werkgevers financiële problemen van werknemers een reden vindt om een contract niet te verlengen. Bijna één op de vijf ziet het als reden voor ontslag.

Doorverwijzen
Volgens het Nibud zouden werkgevers hun werknemers kunnen helpen door het aanbieden van 'financieel-inzichtgesprekken' die bijvoorbeeld verankerd zijn in cao's of arbeidsvoorwaarden.

"We zien dat werkgevers pas in een laat stadium op de hoogte zijn van de financiële problemen", zegt Nibud-directeur Gerjoke Wilmink. "Meestal pas als er loonbeslag wordt gelegd of wanneer de werknemer om een voorschot vraagt."

"Ook zien we dat een groeiende groep werkgevers worstelt met de vraag of het geen schending van de privacy is om zich te bemoeien met financiële problemen van werknemers. Het Nibud begrijpt dat en vindt ook niet dat de werkgever zelf de rol van financieel adviseur op zich moet nemen, maar hij of zij moet wel tijdig hulp kunnen inschakelen of kunnen doorverwijzen."

Volgens Olaf Simonse van Wijzer in geldzaken heeft een financieel gezonde werknemer "meer ruimte om vooruit te kijken". "Gelukkig zien steeds meer werkgevers 'financiële fitheid' als onderdeel van duurzame inzetbaarheid van de medewerker."

 

terug


 

Oog voor werK: voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro. Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.
Gevestigd in Amersfoort, werkt landelijk.

© OogvoorwerK.nl (2019)
Amersfoort
Nederland