Opdrachtgevers:

Bruna
Baarn
I Coaching
Hilversum
Philadelphia
Amersfoort
Bayer
Mijdrecht
Viertaal College
Den Haag
Hora Scheepsramen
Leusden
Wittenburg BV
Zeewolde
Kraamzorg Midden Nederland Amersfoort
Smit & Zoon
Weesp
St. Pieters en Bloklands Gasthuis
Amersfoort

Siza
Arnhem
Alsta
Scherpenzeel
Besam
Ede
Nederlandse Diabetes Federatie
Amersfoort
Bestuur van Stichting Viviani
Emmen
Landschap Erfgoed Utrecht
Utrecht
Nucletron Veenendaal
Veenendaal
Flamco B.V.
Bunschoten
Stichting InteraktContour
Nunspeet
Pluswerk
Zeist
Bureau Streefkerk
Harderwijk
Quiris Adviesgroep bv
Veenendaal
ReWork Re-integratie & Outplacement
Dronten
Cuypers Coaching & Krachttraining
Heerenveen
Jos de Vries
The Retail Company BV
Maarssen
UWV Nederland
landelijk
Gradus Groep
Rotterdam
Smeding Groenten en Fruit
St. Anna Parochie
Guide Tools
Den Haag
Aannemersbedrijf Knipscheer
Almere
MEC Spirit
Baarn
Hewlett-Packard Nederland
Utrecht
Specialistisch Verpleegkundig
Kinderdagverblijf De Schavuiten
Leiden
Ready4Work
Amsterdam
Oog voor werK: voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, persoonlijke begeleiding. Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.

home
over ons
nieuws
links
referenties
UWV Naar werk en UWV Werkfit maken.
loopbaanbegeleiding bedrijven
outplacement bedrijven
re-integratie 2e spoor
loopbaanbelegeleiding particulieren
outplacement particulieren
sollicitatiebegeleiding

Nieuws / berichten 2018

terug


Nieuwsbericht 364: Arbeidsmarkt voor het eerst in negen jaar weer 'gespannen'

Bron: Nu.nl 14 februari 2018

De arbeidsmarkt in Nederland was in het vierde kwartaal van 2017 voor het eerst sinds de hoogconjunctuur van 2007-2008 weer gespannen te noemen.


Foto: ANP

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Een gespannen arbeidsmarkt wil zeggen dat de vraag naar arbeid bovengemiddeld is, terwijl het beschikbare aanbod van arbeidskrachten relatief laag is.

De krapte is nog niet zo groot als in 2008. Toen waren er 1,3 werklozen per openstaande vacature, nu zijn dat er gemiddeld 1,8.

Al sinds het tweede kwartaal van 2014 is er sprake van een oplopende spanning op de arbeidsmarkt, maar sinds het laatste kwartaal van vorig jaar kwalificeert de zogenoemde spanningsmeter arbeidsmarkt van het CBS de situatie als 'gespannen'. 

Banengroei
Het aantal vacatures nam toe met 14.000, terwijl het aantal werklozen met 29.000 daalde. Het aantal banen is gestegen met 57.000, de sterkste toename sinds 2008. Het aantal banen laat nu bijna vier jaar op rij groei zien. Er zijn ruim een half miljoen banen bijgekomen in die periode.

In het vierde kwartaal waren er in totaal 10,3 miljoen banen. Er kwamen 58.000 banen voor werknemers bij. Het aantal banen voor zelfstandigen nam daarentegen af met 1.000.

De helft van alle banen die er de afgelopen jaren bij zijn gekomen, was toe te schrijven aan de uitzendbranche. Die sector is nu goed voor 834.000 werknemersbanen.

Het aantal werknemers met een vast dienstverband lag in het laatste kwartaal van 2017 112.000 hoger dan een jaar eerder. Het aantal werkenden met een flexibele arbeidsrelatie groeide verhoudingsgewijs echter sterker, met 63.000.  

Werknemers en zelfstandigen hebben vorig jaar in totaal voor het eerst meer dan 13 miljard uur gewerkt. In het jaar 2000 bedroeg het aantal gewerkte uren nog 12 miljard. 

 

CNV
Maurice Limmen, voorzitter van vakbond CNV, zegt in een reactie: "Dat zelfs met dit economische hoogtij het aantal flexbanen verhoudingsgewijs blijft toenemen, laat maar weer eens zien hoe mis het is op onze arbeidsmarkt."

"Het moet politiek Den Haag nu toch eindelijk eens helder zijn wat ze te doen staat: maak flex duurder dan vast. Tegen werkgevers die klagen over krapte op de arbeidsmarkt zou ik willen zeggen: elke oplossing daarvan begint met betere arbeidsvoorwaarden."

 

terug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hans Meyer
 
Didopad 14
 
3813 BT Amersfoort
 
Tel. 06 - 1345 1917
 

KvK nr.: 321 039 32

 
 
 
 
 

Bezoek Hans Meyer op LinkedIn met Oog voor werK: voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, persoonlijke begeleiding. Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.

 

Hans Meijer is een Noloc Loopbaanprofessional

 
recente updates