Opdrachtgevers:

Bruna
Baarn
I Coaching
Hilversum
Philadelphia
Amersfoort
Bayer
Mijdrecht
Viertaal College
Den Haag
Hora Scheepsramen
Leusden
Wittenburg BV
Zeewolde
Kraamzorg Midden Nederland Amersfoort
Smit & Zoon
Weesp
St. Pieters en Bloklands Gasthuis
Amersfoort

Siza
Arnhem
Alsta
Scherpenzeel
Besam
Ede
Nederlandse Diabetes Federatie
Amersfoort
Bestuur van Stichting Viviani
Emmen
Landschap Erfgoed Utrecht
Utrecht
Nucletron Veenendaal
Veenendaal
Flamco B.V.
Bunschoten
Stichting InteraktContour
Nunspeet
Pluswerk
Zeist
Bureau Streefkerk
Harderwijk
Quiris Adviesgroep bv
Veenendaal
ReWork Re-integratie & Outplacement
Dronten
Cuypers Coaching & Krachttraining
Heerenveen
Jos de Vries
The Retail Company BV
Maarssen
UWV Nederland
landelijk
Gradus Groep
Rotterdam
Smeding Groenten en Fruit
St. Anna Parochie
Guide Tools
Den Haag
Aannemersbedrijf Knipscheer
Almere
MEC Spirit
Baarn
Hewlett-Packard Nederland
Utrecht
Specialistisch Verpleegkundig
Kinderdagverblijf De Schavuiten
Leiden
Ready4Work
Amsterdam
Oog voor werK: voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, persoonlijke begeleiding. Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.

home
over ons
nieuws
links
referenties
UWV Naar werk en UWV Werkfit maken.
loopbaanbegeleiding bedrijven
outplacement bedrijven
re-integratie 2e spoor
loopbaanbelegeleiding particulieren
outplacement particulieren
sollicitatiebegeleiding

Nieuws / berichten 2018

terug


Nieuwsbericht 373: Ze komen!

Bron: Nieuwsbrief Over Duurzame Inzetbaarheid 25 april 2018

Het goede nieuws: wij zijn een van de acht meest robotbestendige landen ter wereld. Bij ons verdwijnen ‘maar’ 11,4 procent van de banen door verdergaande automatisering; in andere geïndustrialiseerde landen ligt dat percentage op 14. Dit blijkt uit een nieuwe studie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Wat is het slechtere nieuws?


11 Procent baanverlies betekent toch ruim een miljoen banen die binnen tien tot 20 jaar zijn verdwenen. En dus ook zeker een miljoen mensen die ander werk moeten vinden als ze langer willen doorwerken. Wie zijn die mensen? Meestal gaat het om relatief laagopgeleide beroepen, zoals hamburgerflippers, schoonmakers, bouwvakkers, vuilnismannen, boeren en fabrieksarbeiders. Het robotbestendigst zijn volgens de OESO leraren, zorgverleners, managers en politici.

De bui zien hangen
Maar niemand is er echt gerust op dat zijn of haar baan over vijf tot 15 jaar nog bestaat, ook in het relatief robotbestendige Nederland niet. Zo worden advocaten steeds vaker verslagen door Robot CaseCrunch bij het voorspellen van uitkomsten van geschillen. Voormalig bankdirecteur (nu managementgoeroe) Vikram Pandit voorspelt dat een op elke drie bankemployees zijn werk binnen drie jaar kwijt zal zijn aan een robot. En wij kijken nog met wat leedvermaak naar de haperende tests met zelfrijdende auto’s, maar beroepschauffeurs zien de bui toch wel hangen. Wie zegt overigens dat de schrijver van dit verhaal nog helemaal een mens is van vlees en bloed?

Niet bij mij?
Ongeveer vier van elke tien werknemers maakt zich zorgen over robotisering. Ze zien het als een serieuze bedreiging van hun functie, zo bleek eerder dit jaar uit onderzoek van payroller Tentoo. Maar van hen houdt 61 procent het gevaar nog op veilige afstand: de robot neemt als eerste het werk van de flexibele schil over, denken ze. Dus is twee van elke drie werkenden niet erg actief bezig om zich voor te bereiden op toekomstige ontwikkelingen op het gebied van ICT en robotisering.

Niet onderschatten
En daarin schuilt het grote gevaar bij robotisering op het werk, denken veel deskundigen. We denken teveel dat het wel zal meevallen, en dat het onze tijd wel zal duren. Onterecht, want robots worden in snel tempo slimmer. Dit is vooral te danken aan technologische ontwikkelingen bij sensortechnologie, big data, cloud computing en kunstmatige intelligentie. Ze kunnen steeds vaker veel meer dan een taak sneller en kwalitatief beter uitvoeren. Ze leren ook om zich sneller en beter aan te passen op nieuwe taken en nieuwe werkomstandigheden.

Ze kunnen bijna alles
Dit maakt dat robots steeds beter kunnen waarnemen, nadenken, interpreteren en beslissingen nemen, de fysieke uitvoering op zich kunnen nemen, en daarop ook nog eens kunnen reflecteren. Inderdaad: ze kunnen inmiddels bijna alles. De uitzonderingen zijn taken die vooral een hoge mate van creatief denken vergen, of waarin sociale interactie cruciaal is.

Persoonlijkheid steeds belangrijker
De opkomst van robotisering maakt sociale vaardigheden in de toekomst extra belangrijk, zo bleek vorig jaar uit Amerikaans onderzoek naar de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. “Beroepen waar je sterke sociale vaardigheden voor nodig hebt, zijn beter bestand tegen robotisering en automatisering”, weet dr. Marcia Goddard, inhouse neurowetenschapper bij YoungCapital. “Je persoonlijkheid wordt in de toekomst dus steeds belangrijker.”

Ze werken voor ons
Die persoonlijkheid heb je als werknemer van de toekomst dan vooral nodig als verbindingsstuk. Tussen klant en machine, die het dommere of vaak herhalende routinewerk doet dat hoort bij een taak. Robots nemen fysiek zwaar werk en repeterend werk van ons over. Ze kunnen een veelheid aan keuzes met vervolgstappen voor ons ordenen tot enkele scenario’s. Zo kunnen we onze arbeidsbelasting beïnvloeden, door sneller, beter en aangenamer te werken. Want door de technologische vooruitgang is de keuzevrijheid in ‘wie doet wat’ fors toegenomen.

Verbindingen leggen
Snel snappen hoe het systeem in elkaar zit en hoe het is bedoeld om (samen) te werken met mensen, die vaardigheid wordt steeds meer waard. Inlevingsvermogen en sociale vaardigheden, gericht om “het” goed te kunnen uitleggen aan de mens, en om dan de computer goed in te kunnen stellen op de wens van de mens, die “het” net iets anders wil dan eerder bedacht… Een leven lang leren is dan ook geen loze kreet, maar een vereiste.

Wat het voor u betekent
Bedrijven moeten mensen in huis halen die met de technologie overweg kunnen, en investeren in het up-to-date houden van kennis en vaardigheden van bestaande medewerkers. Wat betekent dit voor de strategie van bedrijven? Hoe vertaalt dit zich naar de medewerkers? En wat zijn de effecten als die workforce niet voldoende aansluit? HR is misschien wel meer dan ooit relevant op de directietafel.

 

terug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hans Meyer
 
Didopad 14
 
3813 BT Amersfoort
 
Tel. 06 - 1345 1917
 

KvK nr.: 321 039 32

 
 
 
 
 

Bezoek Hans Meyer op LinkedIn met Oog voor werK: voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, persoonlijke begeleiding. Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.

 

Hans Meijer is een Noloc Loopbaanprofessional

 
recente updates