Noloc Register Loopbaancoach
nieuws
sinds 2004
Voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro.
 

NIEUWS / NIEUWSBERICHTEN 2021

Nieuwsbericht 430: Hoogleraar: ‘Blijven er genoeg banen voor de middenklasse? Daar ben ik erg bezorgd over’

Bron: NRC.nl 23 september 2021

Robotisering
Door automatisering verdwijnen goede middenklassebanen, vertelt de Amerikaanse hoogleraar David Autor. Ook in Nederland. Maar de overheid kan daar wel iets aan doen. „Laat onderwijs bijvoorbeeld beter aansluiten bij volwassenen.”

Nee, hij houdt niet van doemscenario’s. Toch vreest David Autor de gevolgen van automatisering voor werknemers. De Amerikaanse hoogleraar economie, wereldwijd gezaghebbend op dit thema, is niet zozeer bang voor de hoeveelheid banen die gaat verdwijnen: technologie creëert ook genoeg nieuw werk, kijk maar naar appbouwers en de chipindustrie. Maar Autor ziet vooral hoe nieuwe technologie – nu al – de ongelijkheid tussen werkenden vergroot.

Hoogopgeleiden redden zich wel, want besluitvorming, communicatie en creatieve processen worden nog niet aan computers overgelaten. Ook veel laaggeschoolde beroepen zijn lastig te automatiseren: denk aan schoonmakers, beveiligers en taxichauffeurs.

Maar de groep ertussenin moet het ontgelden. Die mensen hebben relatief vaak een baan met routinematige taken: boekhouders, secretaresses en juridisch medewerkers. Hun aantal neemt al jaren af, omdat de computer hun taken overneemt. „Ik ben erg bezorgd over de mogelijkheden die landen hebben om dit soort goede middenklassebanen te behouden”, zegt Autor.

Ook in Nederland is deze trend gaande. Nieuwe cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) laten zien dat het percentage routinematige taken in beroepen de laatste zeventien jaar is afgenomen van 31 naar 24 procent. Ook hier vallen de klappen vooral bij middelbaar opgeleiden. Het CPB presenteerde de cijfers donderdag op een bijeenkomst in Den Haag, waar Autor (hoogleraar aan het Massachusetts Institute of Technology, MIT, de befaamde technische universiteit in Boston) een lezing hield met CPB-econoom Egbert Jongen, die deze ontwikkeling voor Nederland onderzocht. Vooraf maakte Autor tijd voor een gesprek met NRC.

Hele artikel lezen? Klik hier.

 

terug


 

Oog voor werK: voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro. Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.
Gevestigd in Amersfoort, werkt landelijk.

© OogvoorwerK.nl (2021)
Amersfoort
Nederland